نگاهی به آیات حقوقی قرآن کریم
تاریخ پخش: 01/03/93
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
در دانشکدهی حقوق هستیم. خدمت اساتید و دانشجویان حقوق. حدود دو هزار و هفتصد نکتهی حقوقی ما از قرآن درآوردیم. کتابی نوشته شده به نام سیمای حقوق در قرآن. این کتاب چون 500، 600 صفحه است چکیدهاش را اساتید آوردند و یک کتاب درسی در دانشکده قرار دادند. یعنی تفسیر قرآن با نگاه حقوقی و من دیشب فقط آیین دادرسیاش را در یادداشتهایم دیدم که نکاتی را خدمت شما بگویم. آیین دادرسی در قرآن.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم»، موضوع: آیین دادرسی. 1- بررسی ادعا. این یک چیز عقلی است. آیهاش چیست؟ آیهاش میگوید: «فَامْتَحِنُوهُنَّ» (ممتحنه/10) اگر مسلمانها به مدینه هجرت کردند، بعد هم خانمها آمدند. برای اینکه ممکن است بعضی از این خانمها، عامل نفوذی باشند یا هر مردی که عامل نفوذی هست میگوید: «فَامْتَحِنُوهُنَّ». امتحان کن که این مؤمن هست یا نه؟ یعنی این راست میگوید یا دروغ؟ یعنی این باید روشن شود.
1- دوری از سوءظن در امر قضاوت
2- در آیین دادرسی نباید قاضی از اول سوء ظن داشته باشد. نداشتن سوء ظن. این هم یک اصل است. البته کسی پای تلویزیون نگوید چون این بحث بنا است در تلویزیون پخش شود، کسی نگوید: خوب این مربوط به ما نیست، بلند شویم برویم. هرکس هر حرفی بزند، باید بررسی شود. حتی اجازهی بررسی را قرآن به کفار هم میدهد.
یک آیه داریم که اگر کافر هستی، به مسلمان ها بگو: آقا من میخواهم دربارهی دین شما تحقیق کنم. «وَ إِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِکینَ» اگر یکی از مشرکین، «اسْتَجارَکَ» از تو مهلت خواست، «حَتَّى یَسْمَعَ کَلامَ اللَّهِ» (توبه/6) حرف خدا را بشنود، «فَأَجِرْه» به او مهلت بده. یعنی اجازهی تحقیق.
شخصی به نام صفوان بود به پیغمبر نامهای نوشت که دو ماه به من فرصت بده من تحقیق کنم. حضرت فرمود: چرا دو ماه؟ چهار ماه! اجازهی بررسی.
حضرت زینب(سلام الله علیها) اسوه استقامت
تاریخ پخش: 25/02/93
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
بینندگان عزیز بحث را شبی میبینند که شب وفات حضرت زینب(س) است. موضوع بحث ما قرآن است. چند آیه که در سخنرانیهای زینب کبری بوده، نوشتم برایتان بخوانم که هم قرآن باشد و هم یادی از این عزیز باشد.
یک آیه در قرآن داریم فکر میکنم بعضی از شما بدانید. «قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا» (فصلت/30) «الْحَمْدُ لِلَّه»حفظ هستید. کسانی که گفتند، «رَبُّنَا اللَّهُ» خدا، «ثُمَّ اسْتَقامُوا» پایش هم ایستادند. بالاترین استقامت برای زینب کبری است. اصلاً شکسته نشد. ما الآن سریع شکسته میشویم. الآن اگر من مسجد بروم، از یک ناودانی آب گل روی لباس من ریخت، میگویم: لباسهایم خراب شد، دیگر نمیشود مسجد برویم. برمیگردیم زنگ میزنیم الو! من امشب نمیآیم، نماز را فرادی بخوانید. یعنی یک خرده آب گل بنده را از نماز جماعت باز میدارد. چقدر این ضعیف است.
این
دختر خانم، خدا را قبول دارد، خدا را هم دوست دارد. اصلاً نمیشود خدا را
قبول نداشت. هرکس دربارهی خدا شک میکند، یک لحظه به خودش نگاه کند،
هان! من هستم؟ بله هستم. تو که هستی پس خدا هست. چون خودت که هستی، خودت
که خودت را نساختی. من اگر خودم، خودم را میساختم شاید طوری میساختم که
پیر نشوم، مریض نشوم، خوشگلتر شوم. پس: 1- من هستم. 2- خودم، خودم را
نساختم. 3- هر قدرتی مرا ساخته خداست.
ادامه مطلب
آسانگیری در ازدواج و زندگی
تاریخ پخش: 18/02/93
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
در خدمت عروس و دامادهای دانشجو هستیم. این ازدواج دانشجویی یک خوبی دارد، که ازدواج است. یک بدی دارد که چرا از دانشجویی شروع شد. ازدواج دبیرستانی باید باشد. ازدواج سنش در دبیرستان است، نه در دانشگاه! دانشگاه دیر است. سال اولش هم دیر است. منتهی ما چون یک آداب و رسومی را تراشیدیم در آن گیر کردیم، مثل بت پرستها شدیم. بتپرستها با دست خودشان مجسمه میتراشیدند و بعد مقابل آن گریه میکردند. گفتند: «قالَ أَ تَعْبُدُونَ ما تَنْحِتُونَ» (صافات/95) با دست خودت تراشیدی و حالا گریه میکنی؟ ما هم با دست خودمان آداب و رسومی را به ازدواج آسان گره زدیم، بعد در آن ماندیم. الآن این قیدهایی که در جامعه ما است، بسیاریاش را ندارد. ازدواج خیلی آسان است.
اصل
ازدواج که میگویم باید زود باشد، برای این است که میخواهد مدرکش را
بگیرد. مدرک به ازدواج چه کار دارد؟ اگر یک کسی تشنه است، میگوید: آب
میخواهم. میگویم: آب میخواهی؟ انشاءالله بعد از لیسانس به تو آب میدهم!
این حرف منطقی است؟ تشنه است آب میخواهد. لذا سن ازدواج بالا رفته و کار
بسیار بدی شده است. دخترهای سن بالا، پسران سن بالا، شما الآن هر کدام باید
سه، چهار تا بچه داشته باشید. دیر شده است.
ادامه مطلب
امام باقر(علیهالسلام)، احیاگر قرآن و سنّت
تاریخ پخش: 11/02/93
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
بینندگان عزیز زمانی بحث را میبینند که سه، چهار مناسبت است. مهمترین آن تولد امام باقر(ع) است. بعد از آن روز معلم، روز کارگر و شهادت مطهری است.
ماه
رجب که بحث را میبینید، بستری برای ماه شعبان است. ماه شعبان بستری برای
ماه رمضان است. یعنی مثل هواپیما در فرودگاه یک باندی است، که این باند
بستری است برای اینکه این موتور گرم شود و حرکت کند. رجب مقدمه است به خصوص
شب جمعه اول ماه رجب، «لیلة الرغائب» است که ویژگیهای خاصی دارد. خدایا
تمام خیرات و برکات رجب، شعبان و رمضان را نصیب همهی ما بفرما.
ادامه مطلب
راههای پیشگیری از جرم(۲)
تاریخ پخش: 04/02/93
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
بحث ما دربارهی پیشگیری از جرم است. یک نگاهی به دین که بکنیم، میبینیم همه پیشگیری از جرم است. خود توحید پیشگیری از طاغوت است. خود نبوت و امامت پیشگیری از این است که انسان سراغ افراد غیر معصوم برود. نماز، خودش پیشگیری است. «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر» (عنکبوت/45) حدود 46 نخ حقوقی من در نماز پیدا کردم. یعنی نماز در 46 مورد با حقوق مردم رابطه دارد. مثلاً نماز و حق کودک، نماز و حق همسر، نماز و حق والدین، نماز و حق همسایه، نماز و جامعه، نماز و حیوان، اگر سگی تشنه است، شما حق نداری وضو بگیری. باید آب را به سگ بدهی و تیمم کنی. سگ حق دارد. اگر یک حوضی است، آجرهایش غصبی است، وضو گرفتن در آن مشکل دارد. مکانش، زمانش، فضایش، عرض کردم 46 نخ حقوقی را البته من هم ملا و فقیه نیستم. همینطور سرانگشتی و رفتم دانشکدهی علوم حقوق، گفتم اگر ما خواسته باشیم، مردم خواسته باشند، یک نماز درست، انسان را یک آدم قانونمند میکند. یک آدمی میکند که دیگر به حق هیچکس...
اگر
پدر و مادر گفت: در خانه پیش من بنشین. مسجد نرو. دختر و پسر حق ندارد
مسجد برود. اگر خانم شما در خانه میترسد، خانهی شما بیرون شهر است، یا
همسایهها نیستند، خلوت است به هر حال به یک دلیلی این خانم شما میترسد. شما
حق نداری مسجد بروی، در خانه نماز بخوان. پیامبر نمازش را طولانی کرد،
گفتند: یا رسول الله طولانیاش کردی؟ فرمود: این کوچولوها روی کمرم رفتند
بازی کنند، میخواستم بازی بچهها بهم نخورد. خود «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر» خوب!
ادامه مطلب